Ta ekspresowa surówka do obiadu pierwsza znika z talerzy. Jej podstawą jest tanie warzywo
Bardzo lubię surówki z kapusty. Nie tylko ze względu na ich uniwersalność i smak, ale też dlatego, że robi się je łatwo i szybko. Wolę bowiem poszatkować kapustę, niż zetrzeć marchewkę. Kroi się ją raz-dwa i po chwili mam całą salaterkę surówki. Ostatnio ja i moja rodzina polubiliśmy kapustę pekińską. Jest bowiem delikatna, chrupiąca i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami.
Jakie dodatki pasują do kapusty pekińskiej?
Kapusta pekińska to warzywo o dość łagodnym, neutralnym smaku. Z tego powodu dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją więc zestawić z: kukurydzą z puszki, pomidorem, świeżym ogórkiem, papryką, marchewką, natką pietruszki czy koperkiem. Warto połączyć ją jednocześnie z kilkoma dodatkami, dzięki czemu powstanie bardzo kolorowy, apetyczny efekt.
Jak zrobić kolorową surówkę z kapusty pekińskiej?
Przygotowując surówkę z kapusty pekińskiej, dodaję do niej kolorowe warzywa, które właśnie mam pod ręką. My jesteśmy akurat wielbicielami pomidorów, ogórków i papryki, dlatego to właśnie te warzywa zwykle dorzucam do poszatkowanej kapusty. Efekt jest smaczny, chrupiący i soczysty.
Przepis: Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórka, papryki i pomidora
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- pół strąka papryki czerwonej
- pół strąka papryki zielonej
- pół ogórka sałatkowego
- 1 pomidor
- szczypiorek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść, poszatkuj. Papryki, ogórek i pomidor umyj, pokrój w kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Warzywa umieść w salaterce, wymieszaj.
- Doprawianie surówkiSurówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, sosem polej surówkę, wymieszaj.
Wskazówka: Sos do surówki z kapusty pekińskiej można też przygotować mieszając olej z majonezem. Dzięki temu surówka będzie miała więcej smaku.
Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty pekińskiej ma dość uniwersalne zastosowanie. Doskonale bowiem harmonizuje z daniami o łagodnym smaku, jak i tymi nieco ostrzejszymi. Świetnie będzie komponować się np. z kotletami, potrawami z mięsa pieczonego i duszonego, a także z drobiem i rybami. Doda też smaku zapiekankom i potrawkom, również tym jarskim.